Sajtóközlemény

A PREMET Kft. és a DENT-ART-TECHNIK Kft. konzorcium taggal együtt 65 337 266 Ft támogatást nyert el a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által kiírásra került Az EUREKA programban való magyar részvétel támogatása (2018-2.1.3-EUREKA) című pályázatán.

A pályázat azonosítószáma: 2018-2.1.3-EUREKA-2018-00009, címe: Fogászati és sebészeti fémtermékek körének, minőségének és gyártási hatékonyságának növelése. A pályázati projekt 2019.07.01. – 2021.06.30. között kerül megvalósításra.

A fogászat az elmúlt évtizedekben jelentős fejlődésen ment keresztül, melynek eredményeként gyökeresen megváltozott a betegek kezelésének módja. A változások hatására új, digitális munkafolyamatok kerültek kialakításra, különösen az implantátumok, protézisek készítéséhez, fogszabályozáshoz, csontpótláshoz kapcsolódóan. Az elmúlt években megkezdődött a 3D – és különösen a fém 3D – nyomtatás fogászati alkalmazása, mely újabb lendületet adott a digitális fogászat elterjedésének. A prognózisok szerint a digitális fogászati technológiák drámai mértékben fogják megváltoztatni a fogászat világát, valamint a betegek fogászati kezeléssel kapcsolatos elvárásait. Az utóbbi évek trendjei alapján megállapítható, hogy a digitális fogászat térhódítása most már megállíthatatlan és visszafordíthatatlan. A Digitális Fogászati Társaság – és számos mérvadó intézmény és szakértő – véleménye szerint a fogászat jövője a digitális fogászat. Felismerve a digitális fogászat, illetve a fém 3D nyomtatás (additív gyártás) fogászaton belüli jelentőségét a Premet Kft. és a Dent-Art-Technik Kft. stratégiai együttműködést alakított ki egymással a fogászati és sebészeti fémtermékek gyártása terén. A gyártás jelenleg a fogászati termékekre terjed ki, azonban a projekt keretében tervezett annak egészségügyi (sebészeti) termékekre történő kiterjesztése. A termékek CoCr-ból és Ti-ból készülnek.

A projekt célja a gyártási folyamat fejlesztése, optimalizálása, és a gyártott termékek minőségének és körének bővítése. A fejlesztés több területet is érint, mint például a gyártási folyamatok és termékek felületi érdesség és szerkezeti tulajdonságainak optimalizálása a gyártási idő csökkentése, minőségbiztosítás figyelembe vételével. Továbbá a nyomon követhetőség, fizikai és mechanikai tulajdonságok, formai megfelelés pl: PLM: ERP kialakítása a gyártási folyamatra. A fejlesztés fontos eleme a 3D nyomtatás és a CNC megmunkálás kombinálása a 3D nyomtatás, valamint a Sint&Mill eljárás korlátainak áthidalása annak érdekében, hogy a gyártott termékek érdessége a megkívánt felületeken megfelelő legyen. A fejlesztés elvégzése magas szintű CAD/CAM ismereteket igényel, mellyel a német partner rendelkezik. A projekt eredményeként növekszik a Premet Kft. és közvetetten a Dent-Art-Technik Kft által gyártott fogászati termékek minősége, a gyártás hatékonysága, valamint gyártható termékek köre, különösen a szájsebészeti / sebészeti lemezeknek köszönhetően.