Fejlesztések az Egészségipari Támogatási Program keretében

A koronavírus-járvány rámutatott az egészségipari termékek hazai gyártásának jelentőségére, a hazai egészségipar fejlesztésének fontosságára. Az iparág fejlesztéséhez a MediKlaszter tag PREMET Kft. is aktívan hozzá kíván járulni. Ezzel összhangban több termék fejlesztését és gyártásának előkészítését kezdte mely, melyhez a Pénzügyminisztérium által menedzselt Egészségipari Támogatási Program keretében 488.570.569 Ft millió Ft támogatást nyert el.

A projekt keretében a koronavírus járvány elleni védekezésben használatos eszközök és orvosi eszközök fejlesztésére, valamint az egészségipari termékek gyártásához szükséges eszközök beszerzésére kerül sor.

A koronavírus járvány elleni védekezéshez kapcsolódóan kifejlesztésre kerül egy fogászati aeroszol elszívó berendezés, mely jelentős mértékben csökkenti a fogászati kezelések során a levegőbe kerülő – esetlegesen fertőzést tartalmazó – aeroszol részecskék mennyiségét. Szintén kifejlesztésre kerül egy, a vírusok elleni védekezésben használható, okos funkciókkal rendelkező izolációs maszk. A maszk azok számára készül, akik számára nem előírás az izolációs öltözék viselése, de az arcmaszkhoz vagy arcvédő pajzshoz képest nagyobb védelemre van szükségük.

 

A projekt részét képezi egy olyan polimer adalékanyag-család kifejlesztése is, mely a gyártott műanyag termékeknek antimikrobiális (virális, illetve antibakteriális) védelmet biztosít.

A PREMET Kft. stratégiájában kiemelt helyet foglal el a rendelésre készült orvosi eszközök 3D nyomtatással történő gyártásának a fejlesztése. A projekt keretében arc rekontrukciós műtétekhez szükséges implantátumok, eljárások kerülnek kidolgozása, lehetővé téve a páciensre szabott, egyedi implantátumok gyártását.

A projekt megvalósítása 2020. november 30-án kezdődött és 2022. december 31-ig tart.