DigitBrain Experiments – ProMED [Production Optimization For Additive manufacturing Of medical Devices]

A mai világban a digitalizáció a gyártási folyamatok minden szegmensében egyre nagyobb teret nyer. Ezzel a magas szintű digitalizációval olyan folyamatok is megvalósíthatóak lettek, amelyek korábban lehetetlenek voltak.

A DIGITBrain projekt célja, hogy a kis és középvállalkozások számára lehetővé tegye a folyamataik optimalizálását, gyártásuk fejlesztését egy úgynevezett Digital Twin (digitális iker) segítségével.

Mi is az a Digital Twin?

A Digital Twin, egy gyártási folyamat, vagy egy fizikai gép digitális leképezése, amellyel szimulálni lehet annak működését. A Digital Twin segítségével a vállalatok tesztelhetik, optimalizálhatják folyamataikat a digitális térben, anélkül, hogy erre a valóságban is időt, anyagot, munkaerőt kéne rászánniuk.

A DIGITBrain ezt még tovább szeretné fejleszteni egy „Digital Product Brain” elnevezésű szoftverrel, amely az adatokat egy gyártósor vagy gép teljes életciklusa alatt tárolja.

Ezen adatok összegyűjtésével lehetővé válik az orvostechnikai eszközök gyártásának optimalizálása – azaz a gépek beállítása, a 3D nyomtatás idejének és fogyasztásának optimalizálása, valamint a részletesebb és személyre szabott termékek előállítása, akár kis mennyiségben is, ezáltal csökkentve a gyártási költségeket.

A projektet a ProMed (Production Optimization for additive manufacturing of Medical Services) európai Horizon2020 program finanszírozza, amely a DIGITbrain projekttel együtt az OpenDot, a CNR Genova – IMATI és a Premet Kft végzi.