A szakértők szerint a 3D nyomtatás (additív gyártás) az egyik olyan technológia, mely forradalmasítja az egészségügy világát, mivel ezen a területen különösen nagy jelentősége van a testre szabásnak, az egyedi igények kielégítésének.

A 3D nyomtatással lehetőség van olyan egyénre szabott termék, illetve a kisszériás, egyedi igényeket kielégítő eszközök rövid időn belül történő előállítására, ami más technológiákkal egyáltalán nem vagy csak jelentős költségtöbblettel lehetséges.

A 3D nyomtatással előállítható egészségügyi termékek köre rendkívül széles, ami a technológia és az alapanyagok fejlődésével a jövőben tovább bővül.

A legmagasabb szintet képviselő termékkör az orvosi felhasználásra alkalmas anyagból (titán, PEEK) készített implantátumok, protézisek, ortézisek, melyek a beteg gyógyítása érdekében kerülnek beültetésre, felhasználásra.

Egy másik jelentős termékkört képviselnek a műtétek előkészítésében, az orvosképzésben, illetve betegtájékoztatásban alkalmazható – jellemzően műanyagból készült – modellek, vizulizációs eszközök.

A harmadik, szintén fontos termékkör a műtétek, orvosi beavatkozások elvégzését segítő fém, illetve műanyag eszközök (műtéti sablonok, orvosi eszközök, kellékek).

Egy olyan területen, ahol kiemelt jelentősége van az egyedi megoldásoknak, amik akár életeket is menthetnek, a 3D nyomtatás alapos felkészülési lehetőséget, gyorsabb munkavégzést és soha nem látott testreszabási lehetőségeket biztosít az orvosok, az egészségügyben dolgozók számára.

Az egészségügyben is jellemzően standardizált termékek nem illeszkednek megfelelően a beteg méretéhez, emiatt nem is nyújtanak ideális megoldást, illetve komplikáltabbá, időigényesebbé teszik a beavatkozást, gyógyulást.

A műtéti beavatkozások során számos esetben olyan egyedi eszközök alkalmazására lenne szükség, melyek nem is léteznek, vagy nagyon költséges lenne a beszerzésük, elkészítésük. Az eszközök hiányában az orvosok idejének és energiájának egy részét az áthidaló megoldások kitalálása viszi el, ami vélhetően nem eredményez ideális megoldást, illetve megnyújtja a kezelés időtartamát.

A bonyolult műtétek számos esetben időigényesek, nagy felkészültséget, csapatmunkát, valamint folyamatos koncentrációt, adott esetben gyors döntéseket igényelnek. Ez a kihívás, kiegészítve a beavatkozás közben felmerülő váratlan vészhelyzetekkel, magában hordja a hibázás lehetőségét.

A 3D nyomtatás rohamos fejlődésen ment és megy keresztül, és reális alternatívát jelenthet a fenti problémák megoldására. A 3D nyomtatás lehetővé teszi az egyedi igények széles spektrumának a kielégítését, valamint a gyors és költséghatékony termékgyártást.

Amennyiben bővebb tájékoztatást, áttekintést szeretne kapni a 3D nyomtatás egészségügyi alkalmazásának lehetőségéről, kérje ingyenes konzultációs lehetőségünket.

Konzultációt kérek