Áttekintés

A 3D nyomtatás egy additív gyártási folyamat, mellyel digitális modellekből, az alapanyag vékony rétegekben történő egymásra építése révén háromdimenziós tárgyak készíthetők.

A 3D nyomtatás alkalmazása új dimenziókat nyit a termékgyártásban. Egyik kiemelt előnye, hogy olyan összetett geometriai formák készíthetők vele, melyre a hagyományos öntési eljárások, valamint az ún. szubsztraktív technológiák (pl. CNC marás) nem képesek. Másik kiemelt előnye, hogy lehetővé teszi a prototípusok, egyedi termékek gyors és gazdaságos gyártását.

A technológia jelentőségét mutatja, hogy az Európai Bizottság a 3D nyomtatást az európai ipar egyik pillérének tekinti, mely jelentős mértékben hozzájárulhat annak megújításához.

A 3D nyomtatás rohamos fejlődésen megy keresztül és egyre szélesebb körben – pl. fogászat, egészségügy, autóipar, gépipar, repülőgépipar, hadiipar- válik a mindennapi tevékenység részévé.

Szakértők prognózisa szerint a 3D nyomtatás a legnagyobb hatást a fogászat és az egészségügy terén fogja kifejteni.

A Premet Kft. a fémek nyomtatására specializálódott, melyet a közeljövőben a PEEK nyomtatásával is ki kíván egészíteni.

A Premet Kft. által alkalmazott nyomtatók:

  • fém nyomtatás: Sisma Mysint RM 100
  • PEEK nyomtatás: Vshaper MED 270 (hamarosan)

Fém 3D nyomtatás

A fém termékek gyártása ún. additív gyártási eljárással – melyre fém 3D nyomtatásként is, illetve Magyarországon jellemzően lézer szinterezésként hivatkoznak – történik.

Az általunk alkalmazott eszköz, a Mysint 100 RM egy professzionális 3D nyomtató, mely az LMF (Laser Metal Fusion) technológián alapszik. A nyomtató nagy energiájú (200W-os) lézer segítségével rétegről rétegre olvasztja össze az alapanyagként használt fémport, ezáltal kapjuk meg a kívánt terméket.

A nagy energiájú lézer alkalmazásának előnye, hogy a fémpor szemcséinek összeolvadása révén homogénebb, simább felületű termék keletkezik, szemben a kisebb energiájú (pl. 100W-os) lézerrel, mely esetén a fémszemcsék gyengébb, molekuláris kötéssel kapcsolódnak egymáshoz (pl. Direct Metal Laser Sintering).

Az eszköz – a hagyományosan alkalmazott anyagokon túl – képes titán és alumínium termékek gyártására is.

Az implantátumok kizárólag titánból készülnek annak osseintegrációs és bioinert tulajdonsága miatt.

 

 

PEEK 3D nyomtatás (hamarosan)

A Vshaper Med nyomtatóval lehetőség van egészségügyi célú, PEEK-ből készült termékek készítésére.

A PEEK alapanyag nyomtathatósága érdekében a nyomtató feje 430 C-ra fűthető. A nyomtató zárt munkatérrel, zárható ajtóval rendelkezik, valamint UV fényforrással és HEPA szűrővel van felszerelve.